Ekonomista, absolwent Szkoły Głównej Planowania i Statystyki (obecna Szkoła Głowna Handlowa) w Warszawie. Od Początku lat 90-tych zaangażowany w organizację, rozwój przedsiębiorstw w branży spożywczej i handlu hurtowego żywnością. Twórca grupy kapitałowej, w skład której wchodzi Praska Giełda Spożywcza, Makarony Polskie S.A., Polskie Smaki Sp. z o.o.
Wywiad z Zenonem Daniłowskim dla serwisu portalspozywczy.pl
Prezes Makaronów Polskich Zenon Daniłowski w rozmowie z Pauliną Bełżecką z serwisem portalspozywczy.pl wypowiedział się na temat planów rozwoju firmy poprzez przejecia i wejście w nowe kategorie produktowe.
Jaki był powód decyzji o koncentracji produkcji w jednym zakładzie?
W każdej lokalizacjo, gdzie firma ma zakład produkcyjny, musi być odpowiedni wolumen produkcji. Jeżeli produkcja jest za mała, to koszty stałe utrzymania tej produkcji są bardzo wysokie. Trudne jest także utrzymanie jakości w takiej lokalizacji. Taką sytuację mieliśmy w przypadku zakładów w Płocku i Częstochowie, dlatego byliśmy zmuszeni do przeniesienia tej produkcji w jedno miejsce. Wybraliśmy Rzeszów, ponieważ ma on najkorzystniejsze warunki techniczne i kosztowe.
Rozpoczęliśmy pierwszy etap, czyli przenoszenie urządzeń z Płocka do Rzeszowa. Zakład w Rzeszowie pracuje, można powiedzieć, że jest to operacja na żywym organizmie. Dlatego przenosiny musiały być starannie przygotowane, nie mogliśmy sobie pozwolić na zatrzymanie produkcji nawet na miesiąc, ponieważ mamy taki strumień dostaw, którego nie możemy zawiesić.
Jest to trudna operacja, ale wydaje się, że jesteśmy w stanie przeprowadzić ten pierwszy etap, czyli przestawienie mocy produkcyjnych z Płocka do Rzeszowa, do końca pierwszego półrocza przyszłego roku.
Cały wywiad dostępny w serwisie portalspozywczy.pl