Ekonomista, absolwent Szkoły Głównej Planowania i Statystyki (obecna Szkoła Głowna Handlowa) w Warszawie. Od Początku lat 90-tych zaangażowany w organizację, rozwój przedsiębiorstw w branży spożywczej i handlu hurtowego żywnością. Twórca grupy kapitałowej, w skład której wchodzi Praska Giełda Spożywcza, Makarony Polskie S.A., Polskie Smaki Sp. z o.o.
Makaron łączy ludzi
W czwartek, 25 października 2018 roku z okazji przypadającego w tym dniu Światowego Dnia Makaronu spółka Makarony Polskie S.A. zorganizowała w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu niecodzienny event, częstując mieszkańców stolicy i turystów potrawami z makaronem w roli głównej i rozdając przechodniom swoje produkty z linii makaronów funkcjonalnych.
W ten sposób jeden z największych i najdynamiczniej rozwijających się polskich producentów makaronu zwrócił uwagę konsumentów na rolę makaronów w codziennej diecie Polaków i przypomniał o prozdrowotnych właściwościach tego przysmaku, bogatego w łatwo przyswajalne węglowodany i błonnik. Gorący makaronowy poczęstunek cieszył się ogromnym zainteresowaniem przechodniów.
– Myślę, że to bardzo sympatyczna inicjatywa. Gdyby nie ona, nawet nie wiedziałabym, że istnieje takie święto, chociaż makaron jadam bardzo często – podsumowała wydarzenie obdarowana makaronem mieszkanka Warszawy.
– Szkoda, że Światowy Dzień Makaronu jest tylko raz w roku. Lubię makaron, bo szybko można go przyrządzić – dodał z uśmiechem jeden z przechodniów.
Światowy Dzień Makaronu został ustanowiony podczas World Pasta Congress w 1995 roku w Rzymie i jest obchodzony w wielu krajach świata. Dania z makaronem należą do najprostszych i najwygodniejszych do przygotowania, a różnorodność kształtów i smaków pozwala zaspokoić gusty nawet najwybredniejszych smakoszy. Makarony komponują się doskonale z każdym dodatkiem począwszy od serów, mięsa i ryb, przez dostępne w danym sezonie warzywa i owoce, na zapiekankach i słodkich deserach kończąc. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny polski rosół czy włoskie spaghetti bez doskonałego makaronu, ale równie dobrze można z niego przyrządzić wykwintne potrawy na uroczyste przyjęcia czy dania kuchni fusion.
Rolę makaronów w diecie sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia omówił podczas briefingu prasowego lider Sobieraj Team, Wojciech Sobierajski – dwukrotny mistrz świata w biegach z przeszkodami. Jak zaznaczył Wojciech Sobierajski, produkty Grupy Makarony Polskie zajmują jedno z ważniejszych miejsc w menu Sobieraj Team, dostarczając niezbędnych węglowodanów, białka i błonnika oraz witamin z grupy B, magnezu i żelaza.
W ramach obchodów odbył się też pokaz sztuki walki mistrzyni wushu Anny Kubiak, która jest sponsorowana przez Makarony Polskie.
Zenon Daniłowski, prezes Grupy Makarony Polskie, podkreślił rosnącą świadomość Polaków, którzy coraz częściej dokonują zakupów produktów innowacyjnych, wspierających zdrowy tryb życia.
Z pewnością dzień 25 października był doskonałą okazją, aby wspólnie z Grupą Makarony Polskie uczcić święto tego uniwersalnego produktu, towarzyszącego człowiekowi od ponad 4000 lat i obecnego w każdej kuchni świata. Obchody Światowego Dnia Makaronu odbyły się w wielu krajach. Centralna uroczystość z tej okazji miała miejsce w argentyńskim mieście Parana.